Schaarste - Tiny van den Eerden

“Op zekere dag komt mijn vader lopend thuis van zijn werk. Zijn fiets is gevorderd. In de huidige tijd van welvaart en fietsendiefstal is het nauwelijks meer voor te stellen dat je daar zo overstuur van bent. In die tijd was een fiets een waardevol bezit. Er was geen andere te krijgen. Mijn vaders fiets was een beetje eigenaardig van model. Via een ingenieuze constructie had hij het autopedwieltje, van de mooie rode autoped met de ballonbanden die ik op mijn zevende verjaardag had gekregen, op de plaats van zijn voorwiel gemonteerd.” - Joep van Rijnsoever.

“Een stepwieltje reed overigens veel beter dan zo’n groot houten wiel.” - Thoma van der Peet

“Elektriciteit was gerantsoeneerd. Boven de huiskamertafel, waar mijn moeder elke avond onze wollen sokken stopte die we in onze klompen droegen, brandde een heel zwak lampje. Om meer licht te krijgen, legde ze eerst een wit tafelkleed over de tafel.” - Maria Geraedts

De bevrijding bracht geen verlichting, integendeel. In oktober en november 1944 was de voedsel­situatie nijpender dan ooit. Op 21 november uitten hongerige Eindhovenaren hun ongenoegen op het Frederik van Eedenplein. Niet lang daarna verbeterde de situatie. De geallieerden herstelden de aanvoerlijnen waardoor de voedselhulp Eindhoven bereikte.

Schaarste

Ook in dit thema