Oorlog - Maria Geraerdts


Tekenaar: 

“Ik geef in mijn tekening het straatbeeld weer. Het gebombardeerde huis is nog bewoonbaar, maar het dak heeft een gat en is opgelapt met dakpannen in verschillende kleuren. Men repareerde met wat er was. Voor de veiligheid van de bewoners, werden de gebroken ruiten gebarricadeerd met planken. Op één van de planken staat ‘Margarine’, maar misschien is het slechts karton. De fiets heeft misschien houten banden. Rubberbanden en hele wielen en fietsen werden op straat in beslag genomen voor de oorlogsindustrie in Duitsland. Een wiel van een kinderstepje of fiets deed het ook best, althans als voorwiel. Je went aan veel!

Symbool voor voedselschaarste staat het geitje: melk en uiteindelijk wat vlees om het gezin in leven te houden.  Onze huisnaaister wist samen met mijn moeder heel creatief onze rokken en jurken te verlengen en wijder te maken. Je kon niet zomaar naar de winkel gaan en een nieuwe kopen. Het was er niet.

Op de auto is een lange, zware cilinder over de hele lengte gemonteerd. Die was met gas gevuld, want benzine was schaars. Het is niet alsmaar dreigend en angstaanjagend. Daarom heb ik de lucht blauw getekend.” - Maria Geraerdts

Oorlog

Ook in dit thema