Bombardementen - Hanny Jasper

Tekenaar: 

Het Sinterklaasbombardement 
Op zondag 6 december 1942 bereikt de oorlog in Eindhoven een voorlopig dieptepunt. Tijdens Operatie Oester bombardeert de RAF om 12.30 uur de Philipsfabrieken in Strijp en aan de Emmasingel. Door extra laag te vliegen was de kans op voltreffers groter, het gevaar voor de piloten ook. Zij werden een makkelijker doelwit voor het Duitse afweergeschut, met als gevolg dat vier vliegtuigen worden neergehaald en neerstorten in Strijp en Woensel. De verwoestingen zijn enorm. Op het Philipsterrein, maar ook in Eindhoven zelf. De Demer en Fellenoord zijn compleet weggevaagd, tientallen andere straten ernstig getroffen. 138 Personen zijn gedood, 1250 personen dakloos. Van tevoren had er geen luchtalarm geklonken.

“Mijn ouders hadden een groenten- en fruithandel, Lamers van Rooij, op de Demer. We waren naar de hoogmis geweest in de Catharinakerk. Mijn vader zat thuis aan tafel. Plotsklaps verdween de glazen vloer, de verbinding tussen het balkon en de winkel. Er was een enorme slag. Alle ruiten lagen eruit. Toen zijn we heel snel naar de kelder gegaan. Daar hebben we gezeten totdat de Luchtbeschermingsdienst ons er uit haalde, want we konden er niet meer op eigen kracht uit. We zijn in die kelder kletsnat geworden, omdat waterleiding en riolering gesprongen waren. Toen we eenmaal boven de grond waren was er niets meer. De Demer stond in brand. Mijn vader heeft nog wat zaken uit het puin gehaald. Alles lag vol met restanten van de fosforbommen. Daarna ben ik naar een oom gebracht in Stratum. Rond de klok van vijf waren we wonderwel allemaal weer bij elkaar. Op 1 april 1943 zou de winkel worden heropend. Op 30 maart, daags voor de heropening werd de zaak opnieuw getroffen door een RAF bombardement. Daarop kocht mijn vader een barak en liet deze in de Lieshoutse bossen plaatsen. Daar hebben we de rest van de oorlog doorgebracht.” - Wies Lamers

Ook de trein uit de richting Utrecht, die bijna station Eindhoven binnenreed werd geraakt. Veel passagiers wisten de brandende trein te ontvluchtten, enkele niet.

Bombardementen

Ook in dit thema